Shopify (Plus) vs Magento 2

Shopify (Plus) vs Magento 2

Voor een e-commerce ondernemer is het kiezen van het juiste platform een van de belangrijkste beslissingen die je zult nemen. Je keuze heeft een sterk effect op de mogelijke groei en het succes van je bedrijf. Het juiste platform kiezen is een process waar je aandachtig moet kijken naar de markt die je bedient, het product wat je verkoopt, jouw doel en de bedrijfsvoering. Shopify en Magento benadrukken beide natuurlijk hun voordelen en op het eerste gezicht lijken de 2 platforms op elkaar, echter zijn er grote verschillen.

Bij Ask Phill hebben we gewerkt met bijna alle e-commerce platforms die beschikbaar zijn. Van Shopify tot Magento en van Woocommerce tot Bigcommerce. Tijdens deze projecten hebben we samengewerkt met veel verschillende klanten in verschillende markten en met verschillende producten en business modellen. Gedurende deze projecten hebben we unieke kennis opgedaan en kunnen we met vertrouwen zeggen dat we e-commerce specialisten zijn.

In dit artikel zullen we toelichten waarom het belangrijk is dat je het juiste platform kiest en zoomen we in op verschillende aspecten van Shopify en Magento.

Waarom is de juiste keuze van je e-commerce platform essentieel?

Uit ervaring kunnen we zeggen dat het je klanten niet uitmaakt welk platform je gebruikt. Consumenten willen een goed product voor een eerlijke prijs. Als je website snel laadt, goed werkt en optimaal gedesigned is zal de klant sneller overgaan tot aankoop.

De keuze van het platform zal voornamelijk jou als ondernemer, je bedrijf, je team en de toekomst van je bedrijf beïnvloeden.

Wanneer je enkel online verkoopt is de impact van je e-commerce platform overduidelijk; het platform is DE technische fundering voor je bedrijf. Daarnaast kunnen we zeggen dat voor multi-channel ondernemingen de website waarschijnlijk een langere toekomst voor de boeg heeft dan je offline winkel.

Totale kosten van het e-commerce platform

Bij de keuze van je e-commerce platform is het van groot belang om te begrijpen wat het verschil in kosten structuur is bij de verschillende platforms. Dit wordt ook wel “Total Cost of Ownership” (TCO) genoemd.

De meeste e-commerce ondernemers zullen in eerste instantie kijken naar de kosten van de bouw van het platform. Deze kosten zijn over het algemeen grote upfront kosten. Daarnaast is het van groot belang om de overige kosten goed op de radar te hebben voordat je een besluit neemt.

Om de TCO inzichtelijk te krijgen moet je onder andere naar de volgende variabele kosten kijken.

  1. Platform kosten
  2. Hosting kosten
  3. Kosten van apps of uitbreidingen
  4. Third-party service kosten
  5. Onderhoudt van het platform en support
  6. Kosten doorontwikkeling van het platform
  7. Upgrades van het platform

Afhankelijk van de day-to-day bedrijfsvoering is het ook van belang om te kijken naar de kosten voor het trainen van je team, gespecialiseerd personeel en marketingkosten.

Platform & hosting kosten

Magento en Shopify bieden beide verschillende pakket opties aan voor het runnen van je webshop. Dit kan soms verwarrend zijn, maar simpel gezegd zijn er 2 opties per platform.

Pricing Magento Shopify
Pricing Shopify
https://www.shopify.com/pricing

Zoals je ziet hebben zelfs de “gratis” platforms verborgen TCO kosten. Bij de gratis versie van het platform wordt bijvoorbeeld verwacht dat de gebruiker zelf het platform host. Een simpele shop op Magento kan al gemakkelijk €60 per maand kosten, wanneer deze shop uitgroeit tot een grote webshop met veel traffic kunnen de kosten significant hoger worden. De kosten voor een Magento shop zijn minder doorzichtig, door middel van een aanvraag op hun website kan je een quote ontvangen.

Bij het berekenen van de TCO is het ook handig om te kijken naar de kosten over de gehele “lifetime” van de webshop. Met de snelle innovaties op het gebied van technology is het niet ongebruikelijk dat webshops elke 3 jaar volledig worden ge-redesigned of geupdate.

Over het algemeen is dit een uitgelezen moment om te evalueren of switchen naar een ander platform interessant kan zijn.

Samengevat

Voor e-commerce ondernemers met een omzet onder de €1M bieden Shopify en Magento vergelijkbare keuzes aan. Bij een omzet boven de €1M zien we significant hogere kosten bij het Magento platform vergeleken met het Shopify platform.

Kosten van development

Om te kunnen begrijpen hoe de keuze van het platform de kosten van het te bouwen platform beïnvloed is het belangrijk om te begrijpen hoe beide platforms werken en hoe deze zijn gebouwd.

Magento

De sterke kant van Magento is dat het bijna volledig aangepast kan worden. Magento is gebouwd op een taal die PHP heet, bovenop het Zend Framework. Omdat developers volledige toegang hebben tot de source code is het erg goed te customizen. Developers kunnen functionaliteiten van Magento overschrijven en direct in de database aanpassingen doen.

Dynamische functionaliteiten kunnen worden toegevoegd aan Magento door de code aan te passen of door extentions te installeren vanuit de Magento Marketplace. De Magento Marketplace biedt verschillende extensies aan die onafhankelijk, door Magento zijn goedgekeurd. De extensies zijn op op hun beurt ook weer aanpasbaar. Mocht de extentie die je zoekt niet beschikbaar zijn, zijn er genoeg Magento developers te vinden die dit voor je kan ontwikkelen.

Het komt er dus op neer dat je met Magento (bijna) elk deel van het platform kan aanpassen naar de wensen van je bedrijf. Het gevaar van de aanpasbaarheid is wel dat elk onderdeel wat kan worden aangepast, ook kapot kan gaan.

Wat belangrijk om te begrijpen is, is dat je voor elk van deze aanpassingen een developer nodig hebt. De developers die je nodig hebt bij Magento aanpassingen moeten over back- en frontend kennis beschikken. Om een Magento website up en running te krijgen zal je dus gespecialiseerde developers in de arm moeten nemen, met kennis over het platform. Zoals met alle experts komt hun kennis met een prijskaartje.

Shopify basics

De sterke punten van Shopify zijn de relatieve eenvoud van het platform en de weinige technische overhead. Shopify is gebouwd op het “Ruby on Rails” framework. Praktisch gezien maakt het framework en de taal van het platform niet uit voor de eindgebruiker, want de code van het platform (de backend) is namelijk niet aanpasbaar voor de merchants (eigenaar van de webshop). Daarentegen is de frontend volledig aanpasbaar met behulp van “Liquid” theme’s, Shopify’s eigen templating taal.

Wanneer je een Shopify shop gaat ontwikkelen ben je bijna exclusief bezig met het aanpassen van de frontend van het platform. De restricties voor het aanpassen van de backend zorgen er dus voor dat developers niet het platform zelf kunnen aanpassen. Een voordeel hiervan is wel dat het platform voor een groot deel statische files kan genereren waardoor ze gemakkelijk gecached kunnen worden door webbrowsers, hierdoor is het platform erg snel voor de eindgebruiker.

Voor de vrijheid die je inlevert bij het customizen van het platform (zoals bij Magento) krijg je betere performance en betrouwbaarheid van het platform terug.

Voor de development van Shopify is minder specifieke kennis nodig zoals bij Magento, al is het wel een voordeel is als er kennis aanwezig is met betrekking tot “Liquid”. Vanwege Shopify’s technische beperkingen is het belangrijk dat de frontend developer beschikt over een creatieve oplossingsgerichte manier van denken.

Om succesvol een Shopify site te kunnen lanceren heb je creatieve en getalenteerde frontend developers nodig, en dus geen backend specialisten die je bij Magento nodig hebt.

Verder kunnen standaard Shopify functionaliteiten gemakkelijk worden uitgebreid met behulp “Shopify Apps”. Shopify heeft een speciale app store voor uitbreidingen van uw Shopify platform. De apps die in deze store beschikbaar zijn worden gecheckt door Shopify en moeten aan strenge eisen voldoen voordat ze beschikbaar worden gesteld. En net zoals bij Magento geldt; als je een app niet kan vinden in de app store kan er een “private” app worden gebouwd die volledig aan je wensen voldoet. Dankzij Shopify’s uitgebreide REST API kan bijna alles worden geïntegreerd met Shopify.

Voor veel merchants ligt de aantrekkingskracht in de simpliciteit van het platform en de lagere technische en ontwikkeling kosten. Het voornaamste nadeel van de custom Shopify apps is dat het een extra laag van complexiteit toevoegt en extra ontwikkelingskosten met zich meebrengt. Dus mocht je een specifieke uitgebreide app voor je platform laten ontwikkel, bekijk dan of dit op een ander platform niet out-of-the-box te verkrijgen is.

Samengevat

Magento shops zijn over het algemeen duurder om te ontwikkelen dan Shopify shops, dit komt mede doordat voor de development van Magento websites er over het algemeen meer specifieke kennis nodig is.

Onderhoud & support kosten

Naast de kosten voor het bouwen van de webshop zijn er ook kosten die worden gemaakt voor het onderhoud en support van de platforms. Het is zomaar mogelijk dat de kosten van onderhoud en support hoger zijn dan de kosten van de bouw gedurende de lifetime van een website.

Magento’s technische architectuur en het PaaS (Platform as as Service) model maakt de merchant verantwoordelijk voor het centrale platform onderhoudt en beveiliging. Magento released periodiek nieuwe features en beveiligingsupdates die moeten worden verwerkt door de merchant of de web bouwer. Deze aanpassingen voor het updaten van het platform zijn kosten die onvermijdelijk zijn, kiezen om niet te upgraden is geen optie omdat je hiermee de kans op een beveiligingslek vergroot.

Shopify’s technische architectuur en SaaS (Software as a Service) model maakt Shopify verantwoordelijk voor het onderhoudt en beveiliging van het platform. Nieuwe features worden periodiek gepushed naar alle merchants en zo wordt dus zonder tussenkomst van de merchant het platform bijgewerkt.

Shopify zorgt voor een geoptimaliseerde infrastructuur en zorgt voor een maximale uptime van 99,98%. Door gebruik van het SaaS model kan de merchant meer investeren in marketing en nieuwe features en minder geld uitgeven aan technisch onderhoudt en updates.

Samengevat

Het onderhoud van Magento is over het algemeen duurder dan onderhoud van Shopify. Dit komt mede doordat onderhoud bij de maandelijkse kosten van Shopify inzit. Daarnaast hebben Shopify websites over het algemeen minder downtime.

Features vergelijking

Hieronder kan je een overzicht vinden van de meest gebruikte “out-of-the-box” features in Magento 2 en Shopify (Plus). Niet alle features die beschikbaar zijn hier opgesomd, we raden je dus aan om de volledige lijst met features te onderzoeken op de websites van Magento en Shopify.

Features Magento Shopify

Bekijk hieronder alle features van beide platforms.

Magento features

Shopify features

The verdict?

De keuze van het e-commerce platform is afhankelijk van de specifieke situatie van je bedrijf en de producten die je verkoopt. Daarnaast hangt het af van het feit of je zelf kan coden of hier developers voor moet inhuren.

Als we beide platforms vergelijken kunnen we zeggen dat wij voor het grootste deel van de bedrijven Shopify aanbevelen als e-commerce platform.

De belangrijkste redenen zijn voor ons; de lagere kosten van development, de snelheid van het platform, het gebruikersgemak voor de merchant (nooit nadenken over updates van het platform of hosting) en het inzetten van je development team voor innovatie in plaats van onderhoud.

Mocht je specifieke wensen hebben met betrekking tot de inrichting van de backend, dan is Magento een betere optie. Echter is de backend van Shopify is geoptimaliseerd voor e-commerce en zal voor 95% van de e-commerce bedrijven de functies bezitten die benodigd zijn.

Een platform kiezen en laten implementeren is een diepte investering. De tijd die je steekt in het onderzoeken van het juiste platform zal zich zeker uitbetalen op langere termijn. We kunnen je helpen bij het bepalen van het juiste platform voor jouw bedrijf en specifieke business case.

Mocht je hulp nodig hebben kan je een vrijblijvend advies gesprek aanvragen door ons te e-mailen — phill@askphill.com, we nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.

Have a project in mind?

Let's connect